Redactie en productie > Productie
Sluiten

Productie

Het productieteam bij Sesamstraat bestaat uit een producer, regie- en productieassistent en een productiesecretaresse. In dezelfde volgorde zijn dat Annelies van Erp, Tessel Maas en Carla Rijke. Zij regelen alles omtrent de opnames in de studio en op locatie. Zo moeten er afspraken en contracten worden gemaakt met bedrijven die personeel en apparatuur verhuren. De producer houdt daarbij goed in de gaten of er niet te veel geld wordt uitgegeven. Zij is namelijk samen met de eindredacteur verantwoordelijk voor het geld. Ook maakt ze de planning van de scènes in de studioweken. Dat is altijd een ingewikkelde klus omdat de acteurs en poppenspelers niet op elke dag beschikbaar zijn.

Wanneer vervolgens de planning van de studioweek rond is, vindt er een regiebespreking plaats met de regisseur, redactie en productie. Daarin wordt besproken waar en hoe de scène wordt opgenomen, of het bijvoorbeeld dag of nacht is, welke rekwisieten er nodig zijn, etc. Na de regiebespreking wordt er door het productieteam het draaiboek gemaakt.

In een draaiboek staat de planning, staan de teksten van de scènes en de breakdowns van de scènes. In een breakdown staat beschreven welke acteurs er in de scene spelen, op welke locatie er wordt gefilmd, welke rekwisieten er nodig zijn en eventuele bijzonderheden. De draaiboeken worden van te voren opgestuurd naar de crew en de cast. Zo kan iedereen zich goed voorbereiden en kan de cast hun tekst uit het hoofd leren.

Klik hier om een echt draaiboek te bekijken!

Meestal worden een week voor de opnames de call-sheets verstuurd. Een call-sheet geeft alle informatie over een opnamedag. Zo staat er bijvoorbeeld in hoe laat een acteur er moet zijn voor de make-up, welke scènes er worden opgenomen, extra notities voor de poppenspelers, hoeveel mensen er mee lunchen etc.

Benieuwd hoe zo'n callsheet eruit ziet? Klik hier!

Naast alle voorbereidingen voor de opnames beantwoordt de productiesecretaresse alle telefoons en mailtjes die binnenkomen. Zij houdt ook precies bij wanneer alle afleveringen van Sesamstraat worden uitgezonden en zorgt ervoor dat alle medewerkers van Sesamstraat daarvan op de hoogte zijn.

De regie- en productieassistente assisteert ook de regisseur bij de opnames in de studio en bij de montage van de scènes. En zij monteert de afleveringen wanneer de redacteuren alle afleveringen hebben samengesteld.

En zie hier het resultaat!