Poppen > De uitdrukking van de poppen
Sluiten

De uitdrukking van de poppen

De uitdrukking van een onbespeelde pop is zo neutraal mogelijk. Hierdoor kan de poppenspeler met zijn of haar spel bepalen of de pop er bijvoorbeeld vrolijk of boos uit ziet. De stand van de ogen van de pop, ook wel focus genoemd, is ontzettend belangrijk. De focus zorgt er voor dat de poppenspeler de pop ergens naar kan laten kijken en dat het publiek dat ook gelooft.
Ook is het belangrijk dat de mond van de pop makkelijk te bewegen is zodat er meerdere gezichtsuitdrukkingen en emoties kunnen worden gespeeld.

De poppenspelers hebben veel invloed op hoe de karakters van de poppen zijn. Denk maar eens aan de hoge stem van Ieniemienie en de lach van Pino. Zo heeft Bert Plagman de uitdrukking “Poehéé” aan het karakter van Tommie toegevoegd.

Om de poppenspelers te verbergen zijn er veel trucs bedacht. Er zijn bijvoorbeeld ruimtes in het Sesamstraatdecor gemaakt. Daar kunnen de poppenspelers zich in verstoppen. Zo is alleen de pop zichtbaar.  Omdat de poppenspelers zich moeten verbergen gebruiken ze een monitor om in de gaten te houden hoe de pop er op het beeld uit ziet en om te zien waar de andere poppen en acteurs staan.

Poppenspelers rijden in sommige scènes op lage karretjes die ze zelf met hun voeten kunnen verplaatsen. Hiermee kunnen de poppen over een grote afstand door het beeld bewegen.